Czy miód podawać dzieciom ?

Czy miód podawać dzieciom ?

W polskich domach od lat miód ma miejsce honorowe, sięgają po ten słodki przysmak dorośli, seniorzy ale też małe dzieci. Czy miód jest najlepszy i wskazany dla tych najmłodszych ?

Jak twierdzą pediatrzy, miód może być z powodzeniem podawany dzieciom powyżej 12-go miesiąca życia (kategorycznie nie należy podawać naturalnego miodu dzieciom młodszym niż 12 miesięcy). Jak już powszechnie wiadomo, miód posiada wiele dobroczynnych dla organizmu substancji odżywczych oraz wspomaga budowanie odporności. Gatunki miodów od wieków wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu chorób i dolegliwości zdrowotnych.

Najważniejsze jest pochodzenie miodu. Miód który chcemy przeznaczyć do konsumpcji dla naszych milusińskich musi pochodzić z pewnego źródła i nie być zafałszowany. Najlepsze są produkty z pasieki prowadzonej zawodowo, posiadającej zezwolenie na sprzedaż miodu i produktów pszczelich, gdzie produkty są regularnie badane i bezpieczne. W takich miodach nie znajdziecie antybiotyków, pozostałości substancji chemicznych czy sacharozy. Ważne są również umiejętności i wiedza pszczelarza, środowisko gdzie pszczoły zbierają nektar oraz wykorzystywany sprzęt. Dlatego miód wybieraj i kupuj świadomie, nie bój zapytać się swojego pszczelarza o zezwolenia czy kwalifikacje.

Jakie miody lubią dzieci ? Te najbardziej słodkie i te, które „nie drapią w gardle”. Do takich miodów należy bez wątpienia miód rzepakowy, miód wielokwiatowy oraz miód akacjowy.

Miód hamuje rozwój drobnoustrojów, działa bakteriostatycznie oraz antyseptycznie, pobudza układ immunologiczny, podnosząc tym samym naturalnie odporność organizmu. Przy stosowaniu miodu u dzieci musimy kierować się systematycznością. Jeżeli ma on oddziaływać na organizm i budować odporność należy podawać go regularnie, codziennie przez okres sześciu miesięcy, po czym należy zrobić przerwę na co najmniej dwa tygodnie. Idealnym sposobem na dobre przyswajanie miodu jest rozpuszczenie go w letniej wodzie w proporcjach 1 łyżeczka miodu na 100 ml wody.

Dzieciom uczulonym na pyłki miód pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Miód lipowy oraz spadziowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych oraz zmniejsza kaszel u dzieci. Miód akacjowy rozpuszczony w letniej wodzie jest idealnym remedium na nawracające zapalenia gardła, łagodzi też przebieg takiego zapalania, działa kojąco i przeciwbólowo. Miód gryczany, pomimo szczególnych właściwości zdrowotnych jest znienawidzony przez dzieci ze względu na ostry smak i aromat.

Przy podawaniu miodów dzieciom należy wybierać miody surowe, nie poddawane procesom termicznym oraz nie zawierające dodatków owocowych, które mogą powodować lub wzmagać alergie.

Ważne jest też przechowywanie miodu. Miód nie może być narażony na działanie promieni słonecznych, oddziaływanie wysokich temperatur (powyżej 40°C), długotrwałe przechowywanie w temperaturze wyższej niż 18°C. Niezapewnienie odpowiednich warunków przechowywania miodu może powodować utratę jego aktywności biologicznej.

Pamiętaj naturalny miód ulega zawsze krystalizacji. Miód stale płynny jest miodem zafałszowanym lub przegrzanym powyżej temperatury 80°C i na zawsze utracił on swoje właściwości zdrowotne.

B.C.