Miód akacjowy posiada charakterystyczny smak i aromat kwiatów akacji. Duża zawartość fruktozy determinuje opóźnienie procesu krystalizacji miodu akacjowego dlatego możemy cieszyć się jego stanem płynnym aż do miesięcy zimowych.
W Pasiece Opawska Barć od wielu lat przewozimy niewielką cześć naszych rodzin do oddalonego o ponad 300 km lasu akacjowego, gdzie pszczoły korzystają z dobrodziejstw nektaru, pyłku i mikroklimatu tego miejsca. Miód akacjowy na terenach Polski jest trudny do pozyskania, nie każdy rok, daje oczekiwane zbiory. Obfite nektarowanie akacji uwarunkowane jest wilgotnością minionej jesieni i zimy, stosunkowo wysokimi temperaturami, dużą wilgotnością względną i brakiem ostrego nasłonecznienia w okresie kwitnienie kwiatów akacji, co sprawia, że miód akacjowy jest białym krukiem wśród miodów. Lata kiedy udało pozyskać się czysty miód akacjowy (powyżej 80% zawartości nektaru akacji) w Opawskiej Barci to 2009 i 2021.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Napisz opinię
Miód akacjowy
Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
* Pola wymagane
lub Anuluj