1
Miód lipowy pochodzi z nektaru kwiatów lipy. Występuje w barwie od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej, po skrystalizowaniu biało-żółtej do złocistożółtej. W smaku miód lipowy jest słodki, dość pikantny, ostry a nawet lekko gorzki. Wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy.
Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek na przeziębienia, wykazuje właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne oraz obniżające ciśnienie krwi. Stosowany w anginach, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach.
Miód lipowy zawiera w swoim składzie olejki eteryczne, hesperydynę, garbniki, kwas askorbinowy, karoten, kwasy organiczne.
Pasieka Opawska Barć znajduje się w zagłębiu lipowym, okolice naszych pasiek otaczają tysiące drzew lipowych po obu stronach granicy. Dodatkowo corocznie sadzimy ze środków pozyskanych ze sprzedaży produktów pszczelich ponad 1000 drzew i krzewów miododajnych z czego około 10% stanowią różne odmiany lipy. Więcej o lipach przeczytaj na naszym blogu:
https://opawska.pl/smartblog/15/O-lipach.html
Naturalny miód ulega krystalizacji. Proces krystalizacji ma tendencję do rozjaśniania barwy miodu. Prezentowane fotografie przedstawiają miody fotografowane bezpośrednio po miodobraniu i rzeczywista barwa może kilka tonów odbiegać od fotografii.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
* Pola wymagane
lub Anuluj