Każda pszczoła posiada dwie pary skrzydeł – przednie i tylne. Podczas lotu łączą się one za pomocą maleńkich...
Najnowszy post
-
Skrzydła pszczoły – jak to z nimi jest naprawdę?
-
Ile oczu ma pszczoła?2025-02-03
Kiedy myślimy o oczach pszczoły, wyobrażamy sobie prawdopodobnie jej dwoje dużych, błyszczących narządów wzroku po...
-
Jak działa wosk pszczeli i dlaczego jest tak cenny?2025-01-31
Wosk pszczeli to jeden z najbardziej fascynujących produktów pszczelej rodziny, który od wieków wykorzystywany jest...
-
Czy miód działa jak naturalny antybiotyk?2025-01-29
Miód od wieków jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe, lecz także za właściwości lecznicze, które czynią go...
-
Co to jest spadź i jak pszczoły ją przetwarzają?2025-01-12
Spadź liściasta to słodka wydzielina, która pojawia się na liściach i gałęziach drzew liściastych, takich jak lipy,...
-
Co to jest nektar i jak pszczoły go przetwarzają?2025-01-12
Nektar to słodki płyn wydzielany przez nektarniki roślin kwiatowych. Składa się głównie z wody oraz cukrów, takich...
-
Naturalne wsparcie na kaszel i podrażnienia gardła: Miód lipowy, gryczany i z propolisem2024-11-19
Męczy Cię uciążliwy kaszel? Sięgnij po miód – naturalne wsparcie na kaszel i podrażnienia gardła! ? Miód dzięki...
-
Korzyści spożywania miodu w ciąży: Kompleksowy przewodnik2024-11-17
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, w którym szczególną uwagę zwraca się na zdrową dietę i zrównoważony...
-
Podstawowe Narzędzia Pszczelarskie: Podkurzacz, Dłuto i Odsklepiacz Widelcowy2024-08-27
W pszczelarstwie, oprócz odpowiedniej odzieży ochronnej, niezbędne są także specjalistyczne narzędzia, które...
-
Historia i Ewolucja Odzieży Pszczelarskiej: Od Starożytności do Współczesności2024-08-27
Pszczelarstwo to jedno z najstarszych zajęć ludzkich, sięgające tysiącleci wstecz. Od momentu, gdy ludzie zaczęli...
Kategorie bloga
Wyszukaj w blogu

KRYSTALIZACJA MIODU - DLACZEGO MIÓD TWARDNIEJE?
Czy zdarzyło Ci się kupić miód o płynnej i złocistej konsystencji, który po pewnym czasie zgęstniał i zmienił kolor? Czy to oznacza, że miód jest zepsuty? Nie, wręcz przeciwnie! Miód dobrej jakości zmienia swoją konsystencję pod wpływem krystalizacji.
Na czym polega krystalizacja miodu?
Miód występuje w różnych stanach skupienia. Młody, świeży miód jest płynny i klarowny, przypomina płynny nektar (patoka). Kiedy zawarte w miodzie cukry, głównie glukoza i fruktoza, zaczynają się krystalizować, miód staje się bardziej gęsty i twardy (krupiec).
Krystalizacja to naturalny proces i nie powinien on wzbudzać naszego niepokoju. Każdy miód, niezależnie od rodzaju, krystalizuje się. Na szybkość krystalizacji może jednak wpływać kilka czynników.
Krystalizacja a temperatura
Każdy miód dobrej jakości twardnieje, jednak czas jego krystalizacji zależy w dużej mierze od temperatury. Optymalna temperatura do krystalizacji to 16-18 stopni Celsjusza. Jeśli miód przechowywany będzie w temperaturze powyżej 40 stopni, wróci do formy płynnej.
Rodzaj nektaru lub spadzi, z którego powstał miód
Drugim czynnikiem, który wpływa na krystalizację, jest nektar kwiatowy lub spadź, z którego powstał miód. W zależności od dostępnych zasobów pszczoły zbierają nektar i spadź z różnych roślin. Im większy w miodzie jest stosunek glukozy do fruktozy, tym szybsza krystalizacja.
Przykładowo miód rzepakowy, ze względu na wysoką zawartość glukozy, krystalizuje się szybko. Proces jego krystalizacji trwa od 1 do 3 tygodni. Natomiast miód akacjowy najdłużej pozostaje płynny. Jego krystalizacja trwa od 6 tygodni do nawet 12 miesięcy!
Czy miód traci swoje właściwości podczas krystalizacji? Jak wspominaliśmy wyżej, krystalizacja to naturalny proces i nie działa ona negatywnie na miód. Miód nie traci swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych, a jego smak i jakość się nie zmieniają.
Dekrystalizacja - jak uzyskać ponownie płynny miód?
Krystalizację możemy odwrócić, czyli zrobić dekrystalizację. Jeżeli chcemy, aby nasz krupiec uzyskał formę płynną, wystarczy przygotować kąpiel wodną.
Słoik z miodem wkładamy do garnka z wodą i wolno podgrzewamy.
Ważne! Woda może mieć maksymalnie 50 stopni, a miód nie więcej niż 40 stopni. Przy większej temperaturze zawarte w miodzie enzymy i olejki eteryczne bezpowrotnie giną, a miód traci swoje zdrowotne właściwości.
Powiązane posty
-
ODPAD RADIOAKTYWNY W MIODZIE... NA SZCZĘŚCIE NIE W POLSKIM MIODZIE ;)
Opublikowane w: O produktach pszczelich2024-05-26Naukowcy odnaleźli w miodzie opad nuklearny. To pozostałość po testach jądrowych sprzed dziesiątek lat !!! Chociaż...Czytaj więcej -
PRZECHOWYWANIE MIODU - KOMPENDIUM WIEDZY
Opublikowane w: O produktach pszczelich2024-05-26Miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują i jest w tym bardzo dużo prawdy. Kiedy w 2021...Czytaj więcej -
CZY MIÓD PODAWAĆ DZIECIOM ?
Opublikowane w: O produktach pszczelich2024-05-27Jak twierdzą pediatrzy, miód może być z powodzeniem podawany dzieciom powyżej 12-go miesiąca życia (kategorycznie nie...Czytaj więcej -
NA KŁOPOTY Z ZATOKAMI – MIÓD!
Opublikowane w: O produktach pszczelich2024-05-27Dobroczynne działanie miodu można wykorzystywać nie tylko spożywając go, ale w przypadku zapalenia zatok wykorzystać...Czytaj więcej -
JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD Z POLSKI? OTO 7 KLUCZOWYCH CECH
Opublikowane w: O produktach pszczelich2024-05-27W sklepach możemy znaleźć dziesiątki słoików miodu każdego gatunku i w każdym kolorze. Różnią się konsystencją,...Czytaj więcej
Zostaw komentarz