MIÓD WIELOKWIATOWY
40,00 zł
Warunki dostawy
Warunki zwrotu
Miód wielokwiatowy zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, który to miód pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie.
Właściwości lecznicze: stosowany w schorzeniach alergicznych oraz w chorobach układu krwionośnego. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Właściwości lecznicze: stosowany w schorzeniach alergicznych oraz w chorobach układu krwionośnego. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
W Pasiece Opawska Barć, miód wielokwiatowy pozyskiwany jest na terenach ekologicznie czystych. Mamy na wyłącznośc do dyspozycji 2 ha sadu czereśni certyfikowanego jako sad ekologiczny oraz 5 ha sadu jabłoni również z certyfikatem ekologicznym. W sadach nie są używane żadne środki ochrony roślin. Dodatkowo, tereny okalające nasze stanowiska posiadają w swoich zasobach przyrodniczy wierzbę, brzozę brodawkową, głóg, kruszynę, czeremchę a łąki po stronie Republiki Czeskiej porastane są gęsto mniszkiem lekarskim. Miód wielokwiatowy z Opawskiej Barci posiada w sobie nektar takich drzew i krzewów jak: czereśnia, wiśnia, jabłoń, mniszek lekarski, kruszyna, czeremcha, rzepak, liguster, głóg, wierzba. Oferowany przez Opawską Barć miód wielokwiatowy posiada wyjątkowy smak i aromat, jest wolny od zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych. Miody pozyskiwane i konfekcjoowane przez Pasiekę Opawska Barć, są miodami surowymi, pozyskiwanymi na zimno, bez żadnego etapu ich podgrzewania. Miody nie są filtrowane, jedynym procesem jest ich cedzenie na sitach w celu pozbycia się zanieczyszczeń wosku i pozostawienie w odstojniku na kilka dni celem pozbycia się pęcherzyków powietrza a następnie trafia do nowego słoika wyparzonego w temperaturze 100 stopni Celsjusza . Miód wielokwiatowy z Opawskiej Barci spełnia najwyższe normy higieny i jakości, co daje Wam szanowni klienci pewność, że nie ponosicie żadnego ryzyka, jak ma to miejsce kupując produkty u przygodnych pszczelarzy. Dodatkowo próbki naszych miodów są regularnie badane w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach oraz w laboratoriach prywatnych, co daje gwarancję, że na Wasze stoły trafia produkt najwyższej jakości i klasy.
Barwa miodu wielokwiatowego jest zależna od gatunku roślin z jakich pochodzi nektar i występuje od jasnokremowej do herbacianej. Po krystalizacji miód wielokwiatowy zmienia zabarwienie od jasnoszarego do jasnobrązowego. Smak i zapach miodu jest wyraźny, zależny od składu naktaru.
Miód wielokwiatowy szybko ulega krystalizacji, w wyniku czego staje się on twardy. Jest to proces naturalny dla tego gatunku miodu. Można przywrócić ponownie płynność, poprzez umieszczenie go na pewien czas w garnku z wodą, której temperatura nie przekracza 38 stopni Celsjusza. Temperatura 38 stopni Celsjusza jest temperaturą graniczną i jej przekroczenie skutkować będzie utratą właściwości zdrowtnych miodu.
Barwa miodu wielokwiatowego jest zależna od gatunku roślin z jakich pochodzi nektar i występuje od jasnokremowej do herbacianej. Po krystalizacji miód wielokwiatowy zmienia zabarwienie od jasnoszarego do jasnobrązowego. Smak i zapach miodu jest wyraźny, zależny od składu naktaru.
Miód wielokwiatowy szybko ulega krystalizacji, w wyniku czego staje się on twardy. Jest to proces naturalny dla tego gatunku miodu. Można przywrócić ponownie płynność, poprzez umieszczenie go na pewien czas w garnku z wodą, której temperatura nie przekracza 38 stopni Celsjusza. Temperatura 38 stopni Celsjusza jest temperaturą graniczną i jej przekroczenie skutkować będzie utratą właściwości zdrowtnych miodu.
Skład: cukry proste – glukoza i fruktoza, zawiera dużo krzemu.
Naturalny miód ulega krystalizacji. Proces krystalizacji ma tendencję do rozjaśniania barwy miodu. Prezentowane fotografie przedstawiają miody fotografowane bezpośrednio po miodobraniu i rzeczywista barwa może kilka tonów odbiegać od fotografii.
Pasieka Opawska Barć, Głuchołazy, ul. Wieniawskiego 3.
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.