Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową



Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki miodu z Opawskiej Barci
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu z Opawskiej Barci

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

źródło: https://www.domowe-wypieki.pl/