Propolis (kit pszczeli) produkowany jest przez pszczoły z żywicy pąków drzew. Posiada on wiele cennych właściwości, które są szeroko wykorzystywane. Propolis zawiera kilkaset związków chemicznych, w tym m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, kwasy aromatyczne, estry oraz sterole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. Z kolei dzięki zawartości witamin A, E, B1, B2, B5, B6 i D zapewnia skórze bardzo dobrą kondycję. Oprócz tego ma wpływ na regenerację skóry głowy i odpowiednie nawilżenie włosów.
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Wykazano, że kit pszczeli blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.
Właściwości propolisu powodują, że znajduje on zastosowanie przy leczeniu zapaleń jamy ustnej i dziąseł oraz w terapii leczniczej parodontozy. Oprócz tego jest pomocny w nieżytach żołądka, przy leczeniu wrzodów i pełni funkcję ochronną dla wątroby. Zabezpiecza także organizm przed zatruciami arsenem i ołowiem, reguluje ciśnienie i znieczula miejscowo.
Należy jeszcze wymienić fakt, że ma on wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu.
Przepis na sporządzenie nalewki propolisowej:
• Rozpuścić 100g propolisu w 0,5l 70% spirytusu a następnie odstawić w zaciemnione miejsce na
około 3 tygodnie.
• Po upływie wspomnianego czasu nalewka jest gotowa do spożycia.
• Nalewka szczelnie zamknięta może być przechowywana wiele lat,
jednak wskazane jest aby została wykorzystana w ciągu roku od sporządzenia.
• Ponieważ część źródeł podaje , że istnieje możliwość dodania do roztworu wody dodam ,że największą skuteczność osiągnął propolis rozpuszczany w roztworze 70 % alkoholu .
Przechowywać w butelce z ciemnego szkła.
Osad propolisowy, który powstał po zlaniu roztworu można wykorzystać do okładów przy bólach
stawowych i reumatycznych .
Osad zawinięty w gazę przykładać na bolące miejsce , które wcześniej należy ochronnie
posmarować tłustym kremem.
Zastosowanie nalewki z propolisu:
Stany zapalne dróg oddechowych, kaszel, angina:
• 15-20 kropli na łyżkę cukru (trzymać w ustach)
• 50 kropli na 250 ml ciepłej wody (do płukania gardła)
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy:
• 20-50 kropli na 100 ml ciepłego mleka (2 razy dziennie)
• 30-40 kropli na 1 szklankę odwaru z siemienia lnianego (pić między posiłkami po ½ szklanki przy wrzodach żołądka)
Zapalenie wątroby przewlekłe i wirusowe:
• 50 kropli na ½ szklaniki letniej, przegotowanej wody (2 razy dziennie)
Nadciśnienie tętnicze i profilaktyka w miażdżycy:
• 30-60 kropli na ½ szklanki mleka lub przegotowanej wody
Osłabiona odporność:
• 20-40 kropli na łyżkę miodu rozpuszczonego w szklance letniej, przegotowanej wody(3 razy dziennie)
Stany zapalne dróg moczowych i pęcherza moczowego:
• 50 kropli z łyżką miodu i 1 łyżeczką pyłku na szklankę, wody (pić 2 razy dziennie przez okres 1 miesiąca)
Zapalenie gruczołu krokowego:
• 50 kropli z 1 łyżką miodu i pyłku na ½ szklanki letniej , przegotowanej wody i ½ szkl. soku z marchwi .
Pić raz dziennie godzinę przed posiłkiem (1 miesiąc)
Zranienia, owrzodzenia, grzybice, odleżyny i oparzenia:
• 3-5 ml na 100 ml wody (do przemywania)
Paradontoza i ból zębów:
• przykładać tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcamy do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na propolis.
* Pola wymagane
lub Anuluj