Pierzga jest jednym ze składników pokarmowych pszczół. Ma ona postać twardych grudek o nieregularnych kształtach. W jej skład wschodzą: miód, ślina i pyłek kwiatowy. Owady w komórkach plastra składają pyłek kwiatowy mieszając go z miodem i dodając śliny ubijając masę głowami w celu odprowadzenia powietrza. Tak złożone substancje zaczynają fermentować tworząc pierzgę, która w warunkach panujących w ulu może przetrwać całą zimę bez utraty właściwości i posłużyć jako pokarm do karmienia młodych pokoleń pszczół .Pierzga jest produktem niezwykle bogatym w składniki odżywcze. Zawarte są w niej węglowodany, białka, tłuszcze nienasycone i nasycone, aminokwasy egzogenne. Oprócz tego w produkcie znajduje się szereg cennych witamin m.in. witaminy A,C,E,D,K,B1,B2,B3,B6,B7,B12 oraz mikroelementy fosfor żelazo, krzem i mangan.
Właściwości lecznicze pierzgi:
- Wspomaga organizm po przebytych stanach pozawałowych i zabiegach operacyjnych
- Pomaga leczyć chroniczne zmęczenie
- Uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych
- Wspomaga pracę układu nerwowego (stosowana również przy depresjach i bezsenności)
- Wspomaga prace układu nerwowego (stosowana przy chorobach wrzodowych i wirusowym zapaleniu wątroby)
- Niweluje skutki uboczne antybiotykoterapii
Dawkowanie:
- Dzieci w wieku 3-12 lat - 10-15 gramów na dobę
- Dzieci powyżej 12 lat i dorośli - 20-30 gramów na dobę.
Najlepiej spożywać ją dwa razy dziennie - rano na czczo i wieczorem przed snem. Kurację pierzgą najlepiej przeprowadzać dwa razy w roku przez 30-60 dni, najlepiej w czasie wiosny i jesieni. Przerwa powinna wynosić trzy miesiące.
* Pola wymagane
lub Anuluj