Najnowszy post

MIÓD KREMOWANY - CO TO JEST? WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM MIODZIE

Wśród szerokiej gamy dostępnych na rynku miodów, miód kremowany zyskuje coraz większą popularność. Ale co to właściwie znaczy, że jest kremowany? Na czym polega proces kremowania i czym różni się od tradycyjnego miodu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Kremowanie miodu - na czym polega?

Proces kremowania polega na intensywnym, kilkudniowym mieszaniu naturalnego miodu w specjalnym urządzeniu, aż do uzyskania gładkiej, jednolicie delikatnej masy. Podczas tego procesu drobne kryształy miodu są równomiernie rozcierane, tworząc jedwabistą, gładką teksturę.

Delikatna i puszysta konsystencja

Miękka, plastyczna konsystencja miodu kremowanego sprawia, że łatwo wydobyć go ze słoika w przeciwieństwie do tradycyjnego miodu. Kremowanie przeprowadza się w niskich temperaturach, więc oprócz zmiany konsystencji, wszystkie jego właściwości i walory smakowe pozostają bez zmian.

Czy miód kremowany jest tak samo zdrowy?

Często pojawia się pytanie, czy proces kremowania wpływa na wartość odżywczą miodu. Odpowiedź jest jednoznaczna - miód kremowany zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne i odżywcze. Bogaty w enzymy, witaminy i minerały, stanowi doskonały dodatek do codziennej diety.

Wyjątkowe zastosowanie miodu kremowanego

Plastyczna konsystencja miodu kremowanego sprawia, że jest idealną bazą do produkcji innych produktów, takich jak krem miodowy. Połączenie miodu kremowanego z dodatkami takimi jak suszone maliny, kakao czy pomarańcze pozwala uzyskać delikatne smakowe kremy. Sprawdź jakie wyjątkowe smaki znajdziesz w naszej pasiece .

Zalety miodu kremowanego: Dlaczego warto sięgnąć po tę odmianę miodu?

Miód kremowany ma wiele zalet. Jego delikatna konsystencja jest zbliżona do masła w temperaturze pokojowej. Łatwo wydobyć go ze słoika i rozsmarować. Nie brudzi i nie klei rąk. To sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do kanapek czy naleśników. Ponadto, dzięki naturalnym właściwościom, może być także stosowany w domowych kosmetykach.

Jak wykorzystać miód kremowany w domu?

Miód kremowany świetnie sprawdzi się w kuchni. Jak już wspominaliśmy, można wykorzystać go jako smarowidło do kanapek czy naleśników, ale także jako naturalny słodzik do kawy, herbaty czy koktajlu. Dzięki swojej miękkiej konsystencji miód kremowany łatwo wykorzystać w czasie pieczenia ciast i ciasteczek, dodając im wilgotności i delikatnego miodowego smaku. Miód kremowany można wykorzystać także w domowych maseczkach czy peelingach.

Ile kosztuje miód kremowany?

Miód kremowany jest zazwyczaj niewiele droższy w porównaniu z tradycyjnymi miodami. Wyższa cena wynika między innymi z droższej produkcji i, w przypadku kremów miodowych, od wykorzystanych dodatków takich jak np. suszone owoce. Warto jednak spróbować miodu kremowanego i odkryć wyjątkowe smaki kremowych miksów. Nasze kremowane miody znajdziesz w zakładce E-SKLEP oraz stacjonarnie w pracowni w Głuchołazach przy ul. Wieniawskiego 3.

Opublikowane w: O produktach pszczelich

Zostaw komentarz