Najnowszy post

Najnowszy post

  • Dlaczego przez wieki w ulu rządził król?
    Dlaczego przez wieki w ulu rządził król?

    Dlaczego przez wieki uważano, że w ulu rządzi król? Przekonanie, że w ulu rządzi król, było powszechne przez wiele stuleci. W dużej mierze wynikało ono z ograniczeń wiedzy naukowej oraz wpływu kultury i analogii społecznych, jakie ludzie tworzyli w odniesieniu do świata przyrody. Dopiero rozwój biologii, a zwłaszcza entomologii, pozwolił na dokładniejsze zrozumienie struktury społecznej pszczół i obalenie tego mitu. Poniżej znajduje się szczegółowe omówienie przyczyn, dla których takie...

    Czytaj więcej
  • Trzmiele: Kluczowe Zapylacze, Ich Biologia i Rola w Ekosystemach
    Trzmiele: Kluczowe Zapylacze, Ich Biologia i Rola w Ekosystemach

    Trzmiele (łac. Bombus) to rodzaj owadów należący do rodziny pszczołowatych (łac. Apidae). Te owady społeczne są blisko spokrewnione z pszczołami miodnymi (łac. Apis) i osami. Trzmiele są szeroko rozpowszechnione w Europie, Azji i Ameryce Północnej, a ich zasięg rozciąga się nawet na Arktykę. Są one znane z charakterystycznego, puszystego wyglądu oraz z umiejętności efektywnego zapylania roślin, co czyni je kluczowymi dla ekosystemów i rolnictwa. W tym obszernym opisie przyjrzymy się...

    Czytaj więcej
  • Kto mieszka w ulu?
    Kto mieszka w ulu?

    Życie w rodzinie pszczelej jest skomplikowane i ściśle zorganizowane, gdzie każda pszczoła ma swoją specyficzną rolę. Robotnice przechodzą przez różne fazy funkcjonalne, wspierając rodzinę w różnorodny sposób. Trutnie pełnią jedynie rolę reprodukcyjną, a matka pszczela jest centralnym punktem życia rodziny, odpowiedzialnym za rozmnażanie. Pszczoły miodne są niezastąpione nie tylko w ekosystemie, ale także w rolnictwie i gospodarce. Zrozumienie ich życia i funkcji pozwala lepiej docenić te...

    Czytaj więcej
  • Pszczoła miodna vs osa: różnice, które powinien znać każdy!
    Pszczoła miodna vs osa: różnice, które powinien znać każdy!

    Różnice między pszczołą miodną a osą są znaczące i mają duże znaczenie zarówno dla ekosystemu, jak i dla ludzi. Pszczoły miodne są niezastąpionymi zapylaczami i producentami miodu, podczas gdy osy odgrywają kluczową rolę w kontroli populacji owadów i usuwaniu odpadków organicznych. Zrozumienie tych różnic pozwala lepiej docenić każde z tych stworzeń i ich miejsce w przyrodzie. Dla pszczelarzy wiedza ta jest niezbędna, aby efektywnie zarządzać pasieką i chronić swoje pszczoły przed...

    Czytaj więcej
  • MIÓD KREMOWANY - CO TO JEST? WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM MIODZIE
    MIÓD KREMOWANY - CO TO JEST? WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM MIODZIE

    Wśród szerokiej gamy dostępnych na rynku miodów, miód kremowany zyskuje coraz większą popularność. Ale co to właściwie znaczy, że jest kremowany? Na czym polega proces kremowania i czym różni się od tradycyjnego miodu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Kremowanie miodu - na czym polega? Proces kremowania polega na intensywnym, kilkudniowym mieszaniu naturalnego miodu w specjalnym urządzeniu, aż do uzyskania gładkiej, jednolicie delikatnej masy. Podczas tego procesu...

    Czytaj więcej
  • KRYSTALIZACJA MIODU - DLACZEGO MIÓD TWARDNIEJE?
    KRYSTALIZACJA MIODU - DLACZEGO MIÓD TWARDNIEJE?

    Miód występuje w różnych stanach skupienia. Młody, świeży miód jest płynny i klarowny, przypomina płynny nektar (patoka). Kiedy zawarte w miodzie cukry, głównie glukoza i fruktoza, zaczynają się krystalizować, miód staje się bardziej gęsty i twardy (krupiec). Krystalizacja to naturalny proces i nie powinien on wzbudzać naszego niepokoju. Każdy miód, niezależnie od rodzaju, krystalizuje się. Na szybkość krystalizacji może jednak wpływać kilka czynników.

    Czytaj więcej
  • JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD Z POLSKI? OTO 7 KLUCZOWYCH CECH
    JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD Z POLSKI? OTO 7 KLUCZOWYCH CECH

    W sklepach możemy znaleźć dziesiątki słoików miodu każdego gatunku i w każdym kolorze. Różnią się konsystencją, kolorem, a przede wszystkim ceną. Jak rozpoznać ten prawdziwy? Zalanie rynku tanimi wyrobami miodopodobnymi oraz importowanymi miodami niskiej jakości, sprawia, że wybór dobrego miodu nie jest łatwy. Dlatego przygotowaliśmy 7 prostych zasad, którymi powinieneś się kierować w wyborze miodu.

    Czytaj więcej
  • NA KŁOPOTY Z ZATOKAMI – MIÓD!
    NA KŁOPOTY Z ZATOKAMI – MIÓD!

    Dobroczynne działanie miodu można wykorzystywać nie tylko spożywając go, ale w przypadku zapalenia zatok wykorzystać go do inhalacji parowych lub przy pomocy inhalatorów. Podczas wdychania rozpylonej mieszanki powietrza z dodatkiem miodu substancje lecznicze kontaktują się bezpośrednio z błoną śluzową i docierają (w zależności od metody inhalacji) do górnych, a nawet dolnych partii dróg oddechowych. Wywierają wówczas wpływ miejscowy na drobnoustroje znajdujące się na błonach śluzowych dróg...

    Czytaj więcej
  • PIJANE PSZCZOŁY
    PIJANE PSZCZOŁY

    Ludzie nie są jedynymi istotami na ziemi lubiącym przesadzać z napojami wysokoprocentowymi. Pszczołom również zdarza się upoić alkoholem ;) Zdarza się to najczęściej w sierpniu i wrześniu na pożytkach z nawłoci, rdestowca i innych późno kwitnących roślinach. Chłodne, wilgotne noce i zmienna pogoda powodują, że nektar w kwiatostanach sfermentuje. Faktem jest że fermentacja nektaru w samych nektarnikach zdarza się niezwykle rzadko, ale się zdarza. Największe skłonności do pijaństwa maja...

    Czytaj więcej
  • CZY MIÓD PODAWAĆ DZIECIOM ?
    CZY MIÓD PODAWAĆ DZIECIOM ?

    Jak twierdzą pediatrzy, miód może być z powodzeniem podawany dzieciom powyżej 12-go miesiąca życia (kategorycznie nie należy podawać naturalnego miodu dzieciom młodszym niż 12 miesięcy). Jak już powszechnie wiadomo, miód posiada wiele dobroczynnych dla organizmu substancji odżywczych oraz wspomaga budowanie odporności. Gatunki miodów od wieków wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu chorób i dolegliwości zdrowotnych.

    Czytaj więcej
Showing 1 to 10 of 18 (2 Pages)